Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
[...] nabyć aptecznej jakości testosteron (enanthate czy omnadren), a w obrocie łatwo dostępny jest hormon wzrostu czy IGF-1. Tajemnica tkwi raczej w fenomenalnych genach czołowych zawodników złotej ery kulturystyki. Niektórzy twierdzą, iż insulina oraz hormon wzrostu zrujnowały sylwetki kulturystów. Zobacz także: Złota Era: dieta w epoce Arnolda
[...] diet efekty. Nie ma sensu bym przytaczał tu pełne dane, wszystko jest zawarte w tabelce nr 1 w tym tekście: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6742661/ Czy dieta kulturystyczna jest zdrowa? Nie ma żadnych dowodów na to, iż tak jest. Szczególnie mam tu na myśli monodiety: mięso + ryż 6-8 x dziennie. Ponadto modne stało się [...]
Czy podaż tłuszczu lub cukru w diecie ma znaczenie dla powstawania nowotworów? Cóż, odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Ogólnie warto pamiętać, iż wszystkie produkty wysokoenergetyczne mogą powodować otyłość, a jest ona związana z wieloma rodzajami nowotworów. Dlatego niesamowicie bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. [...]
Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
Diety roślinne to aktualnie temat numer jeden nie tylko wśród zwolenników tego typu odżywiania, ale również wśród medyków. Pojawiają się pytania i wątpliwości, czy dieta roślinna ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i na jakie jego aspekty, czy każdy może ją stosować, jakie korzyści przynosi itp. W odpowiedzi na to w wielu serwisach dedykowanych [...]
Samson Dauda to jeden z czołowych pretendentów do tytułu Mr. Olympia 2023. Jego kariera w IFBB Pro League szybko się rozkręciła. W ubiegłym roku zajął czwarte miejsce w zawodach Arnold Classic i Boston Pro. Zadebiutował też na scenie Olimpii, gdzie zaprezentował fantastyczną sylwetkę i zajął szóste miejsce. W tym sezonie zaczął z przytupem, [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
[...] szkodliwych dla człowieka związków m.in. azotu oraz amoniaku, których nerki muszą się pozbyć, prowadząc do odwodnienia i wypłukiwania wapnia. Wielu lekarzy twierdzi, że dieta białkowa obciążająca w dużym stopniu nerki, może doprowadzić nawet do ich niewydolności. Również równowaga kwasowo-zasadowa, która jest bardzo ważnym aspektem dla [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
[...] podwyższa estradiolu (ułatwia gromadzenie tkanki tłuszczowej), podwyższa kortyzol (ułatwia nabieranie tłuszczu). Faktycznie, w wielu przypadkach nie wystarczą nawet dieta i trening, trzeba interwencji farmakologicznej. Jednak u większości ludzi aktywność fizyczna ma ogromny wpływ na spadek masy ciała. Nie rozumiem, jak można negować [...]
[...] (np. popełniając błędy techniczne), z drugiej mają największe możliwości rozwoju m. naramiennych. Jak wyjaśnić tą sprzeczność? Początkowo sprawdza się nawet kiepska dieta, uboga i/lub źle dobrana suplementacja, bezsensowne cykle dopingowe, słaba technika (stosowanie nadmiernych ciężarów) czy źle skonstruowany plan treningu siłowego. Co [...]
Nie zawsze nasza dieta idzie po naszej myśli. Sam deficyt kaloryczny w przypadku redukowania tkanki tłuszczowej, czy też nadwyżka kaloryczna w przypadku budowania masy mięśniowej, nie są wystarczającym posunięciem w kształtowaniu naszej sylwetki. Bywa tak, że nasze zbędne kilogramy schodzą opornie, dlatego też stosuje się wiele manipulacji [...]
[...] pozbywać się tkanki tłuszczowej duża ilość węglowodanów i tłuszczy może znacząco zmniejszyć efekty treningu aerobowego czy interwałowego. Na tym założeniu opiera się dieta o charakterze przerywanego postu (IF). Liczne badania potwierdzają, iż dłuższa przerwa od posiłków może być korzystna dla efektów redukcyjnych. Wnioski z badań [...]
[...] zawartości węglowodanów np. okazują się być one pomocne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease). Podsumowanie Jak widać dieta w okresie Złotej Ery, zawierała niewielką ilość tłuszczów, z pewnością dużo protein oraz węglowodanów. W latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku widać tendencję do [...]
[...] h od zakończenia treningu (100 ekscentrycznych kontrakcji mięśnia czworogłowego uda). Ogólnie, wg licznych badań wiemy, iż dla sportowców większości dyscyplin korzystna jest dieta wysokowęglowodanowa (dostarczająca 6-10 g węglowodanów na kg masy ciała). Ostatnio coraz częściej sugeruje się też diety wysokotłuszczowe, przy ograniczeniu podaży [...]
Wyniki licznych przeprowadzonych w ostatnich dekadach eksperymentów wskazują, iż dieta wegetariańska pozytywnie wpływa na stężenie insuliny, glukozy na czczo, wrażliwość insulinową, a nawet może indukować cofanie się cukrzycy typu II. Oczywiście, w pewnych ściśle określonych granicach, gdy choroba nie jest zbyt zaawansowana. W momencie, gdy [...]